kathymehra.blogg.se

Nytt läsår, nya möjligheter – varför inte testa digitala läromedel under höstterminen?

Kategori: Allmänt

 

I dagens samhälle sker det mesta på digital väg. Smarta telefoner syns i var och varannan hand och barnen lär sig att hantera surfplattor och datorer redan i tidig ålder. Som en naturlig del av utvecklingen har även den svenska skolan börjat satsa allt mer på digitala alternativ i klassrummen. Och det bär med sig en rad fördelar. Genom att kombinera tryckta basläromedel med heldigitala versioner, e-böcker, ljudfiler och webbaserade övningsverktyg har lärarna större möjligheter att anpassa undervisningen efter elevernas kunskapsnivå och individuella behov. Många program kommer dessutom med inbyggt lärarstöd som förenklar användningen och ger pedagogen en stadig grund att stå på, såväl när det gäller övergripande planering som uppföljning av resultat. Men digitaliseringen i skolan har inte bara underlättat för lärarna, den har också öppnat dörrar till nya, spännande läromiljöer där eleverna får frihet att öva och utvecklas på sina egna villkor – oavsett förutsättningar.

Att använda en väl sammansatt mix av tryckta och digitala läromedel i skolan kan gynna både elever och lärare. Onlinebaserade träningsverktyg som Bingel och den fria portalen Övningsmästaren är ypperliga komplement till de traditionella skolböckerna och ger barnen chans att tillämpa sina nyförvärvade kunskaper på ett både roligt och motiverande sätt som främjar inlärningen. Verktygen innehåller självrättande ämnesövningar i olika svårighetsgrader som är länkade till specifika avsnitt i basläromedlen. På så sätt behåller man grundprogressionen från dessa, samtidigt som man kan ge extra stöduppgifter – eller utmaningar – till varje enskild elev. Numera finns också flertalet omtyckta basläromedel att tillgå både i tryckt och digitalt format, vilket ger dig som lärare möjlighet att välja det alternativ som passar just dina elever bäst. Om du är intresserad av att köpa digitala läromedel online är det smidigast att göra detta via förlagets egen hemsida. Där kan du vanligtvis ta del av demos och/eller starta en kostnadsfri provperiod om du önskar utvärdera läromedlet innan inköp.

Digitala läromedel finns både som onlineböcker och i heldigital form. En onlinebok är i grund och botten en exakt kopia av dess tryckta motsvarighet, men kommer oftast med extra finesser som tillhörande ljudfiler och anteckningsfunktioner. De heldigitala versionerna innefattar även interaktiva övningar, olika vyer och fler tillgänglighetsanpassningar. Något som kan vara väldigt användbart för elever med läsnedsättningar. För barn med språkligt betingade inlärningssvårigheter är det ofta avgörande att de har tillgång till digitala läromedel i skolan. Och det inkluderar allt från e-böcker till regelrätta dyslexihjälpmedel som Lexia Provia.

Det spelar ingen roll om det gäller förskola, grundskola, gymnasium, universitet, högskola eller komvux, digitala läromedel är lika uppskattade bland elever i alla åldersgrupper. Idag är de flesta vana vid att använda mobiler eller surfplattor och många föredrar helt enkelt att ta in information via en skärm framför att läsa på papper. Om man väljer att köpa digitala läromedel online kan man också börja använda dem på en gång, vilket är ytterligare en fördel gentemot fysiska böcker som måste levereras manuellt till skolan. I vissa fall är utbildningsmaterialet nedladdningsbart, men när det kommer till heldigitala läromedel och webbaserade system som nya Kampus, Bingel och Lexia Provia beställer man en årslicens och har sedan obegränsad åtkomst till materialet direkt på nätet.

Kommentera inlägget här: