kathymehra.blogg.se

Ge personalen tillgång till en bra företagshälsa och skapa en friskare, mer attraktiv arbetsplats

Kategori: Allmänt

Som arbetsgivare har man ett betydelsefullt ansvar för sina anställda. Medarbetarnas fysiska och psykiska välmående har stor inverkan på deras prestationsförmåga och i förlängningen påverkar det även verksamhetens förtjänst. För att kunna bedriva en framgångsrik och hållbar organisation behöver man därför se till att instifta en trygg och trivsam miljö på arbetsplatsen och jobba aktivt för att förebygga ohälsa, tillbud och olycksfall. Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter för systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1, är arbetsgivaren också skyldig att tillhandahålla ändamålsenlig företagshälsovård.

En företagshälsa ska fungera som en oberoende specialistresurs och kunna nyttjas av både arbetsgivare och personal. Exakt vilka tjänster som behövs kan variera mellan olika branscher, men företagshälsovårdens främsta uppgift är att identifiera, minimera och förebygga fysiska och psykiska hälsorisker på arbetsplatsen. Den ska även vara behjälplig med krisstöd, arbetsanpassning och rehabilitering, samt diverse friskvårdstjänster. Många organisationer väljer också att anlita en företagshälsa för utbildning och kompetensutveckling inom dessa områden. Därutöver kan företagshälsovården bidra med övergripande expertis i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM).

Det går visserligen bra att upphandla enskilda tjänster från olika instanser, men det mest fördelaktiga, såväl för arbetsgivare som anställda, är att teckna avtal med en specifik företagshälsa som kan erbjuda löpande stöttning i arbetsmiljöarbetet. SAM bygger på ömsesidigt engagemang och kan gynna alla parter om det utförs på ett långsiktigt, övergripande och inkluderande sätt. Alla ska vara delaktiga – ledningsgrupp, chefer, skyddsombud och personal. Hela verksamheten ska involveras och samtliga arbetsmiljöfaktorer som kan utgöra en risk för de anställdas hälsa måste uppmärksammas, utvärderas och åtgärdas. De psykosociala aspekterna är minst lika viktiga som den fysiska säkerheten, men de kan vara svårare att definiera på egen hand. Genom att ansluta sig till en väletablerad företagshälsamed forskning och gedigen specialistkunskap i ryggen har man alltid tillgång till rätt verktyg och kan vara säker på att erhålla tillförlitlig vägledning. Organisationer verksamma i huvudstadsregionen kontaktar lämpligtvis en företagshälsa i Stockholm.

För att utröna psykiska hälsorisker på ett tidigt stadium kan det vara en god idé att låta göra en arbetsplatsanalys via sin företagshälsa, forskning har nämligen visat att det finns ett distinkt samband mellan psykosociala arbetsmiljöproblem och försämrad produktivitet. Bra balans mellan krav och resurser, rimlig arbetsbelastning, tid för återhämtning och belöningar som motsvarar ansträngningarna är vitala element i en hållbar arbetsmiljö, likaså ett rättvist organisatoriskt klimat där man får stöd och har möjlighet att påverka sin arbetssituation. För att säkerställa att chefer, skyddsombud och ledning har adekvata kunskaper inom sina respektive ansvarsområden kan det också vara klokt att vända sig till en företagshälsa för utbildning inom konflikthantering, hälsofrämjande ledarskap och andra arbetsmiljörelaterade ämnen. Genom att jobba proaktivt för att reducera stress och värna om medarbetarnas hälsa kan man inte bara minska risken för olyckor och långdragna sjukskrivningar, man kan också förbättra företagets effektivitet, vinna extra konkurrenskraft och stärka sin attraktivitet på arbetsmarknaden. Om man letar efter en bra företagshälsa i Stockholm finns en välrenommerad aktör mitt i city.

Kommentera inlägget här: